Mijn verhaal

Ruim 11 jaar geleden kreeg ik de diagnose diabetes. Aanvankelijk bestond mijn behandeling uit een intensieve insulinetherapie waarbij ik 4 maal per dag insuline moest spuiten. Wegens mijn aversie tegen het spuiten van insuline (met name buitenshuis) heb ik toen de volgende afweging gemaakt:

  • Ik kan mijn leefstijl handhaven wat betekent dat ik veroordeeld blijf tot de intensieve insulinetherapie.
  • Of ik kan proberen van de intensieve insulinetherapie af te komen door mijn leefstijl aan te passen en te kijken of ik ook van de ‘nieuwe’ leefstijl kan genieten.

Ik heb gekozen voor het laatste en heb ontdekt dat door kleine aanpassingen -zoals dagelijks wandelen en minder koolhydraten eten (maar niet ‘koolhydraatarm’)- mijn glucosewaarden aanzienlijk verbeteren. Bijkomende voordelen zijn dat ik meer energie heb en me jonger voel. Sindsdien is aanpassing van mijn leefstijl een belangrijke manier om mijn bloedglucose te reguleren. Daarbij is het essentieel of ik de aanpassingen van mijn gedrag tot ‘gewoonte’ kan maken, zodat er sprake is van leefstijlaanpassing. Als type 1 patiënt ben ik uiteraard wel insuline afhankelijk, wat ik beperk tot eenmaal daags langwerkende insuline en (sinds enkele jaren) ultra kortwerkende insuline bij het ontbijt.

Over de jaren heen is regulatie van mijn bloedglucose moeilijker geworden (vandaar de ultra kortwerkende insuline), mogelijk doordat ik een variant type 1 heb die zich traag manifesteert (LADA). Met hulp van mijn toenmalige zorgverleners bleek de glucoseregulatie niet goed te verbeteren. Dat was voor mij de reden om zelf een systeem voor continue glucose monitoring aan te schaffen en toe te passen volgens de stringente aanpak, die ik op hooflijnen op deze website heb geschetst. De aanpak kan worden samengevat in de volgende leerdoelen:

  • Leer wat de invloed van gedrag is op de bloedglucose. Dit kun je niet van jouw zorgverlener leren!
  • Leer wat het effect van aanpassingen van gedrag is op de bloedglucose. Doe wat nodig is (niet meer) en bij jou past!

MOTIVATIE

- Mijn verhaal
- Links